Πως η χειροπρακτική βοηθάει στην αυτοθεραπεία

Η καλή υγεία, είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής λειτουργίας των δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στο σώμα μας. Κλειδί της καλής υγείας είναι φυσικά το Νευρικό μας Σύστημα, το οποίο εδρεύει στο κρανίο και την σπονδυλική μας στήλη. Η Σ.Σ αποτελείται απο τους σπόνδυλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους που μεταξύ τους σχηματίζουν τα τρήματα (οπές), απ’όπου εκβάλλουν τα νεύρα.

Τα νεύρα αυτά είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν όμως υποστούν κάποια πίεση που στη Χειροπρακτική αποκαλούμε υπεξάρθημα, και είναι δυνατό να συμβεί από διάφορες αιτίες, τότε δημιουργούνται προβλήματα. Ο Δρ. Χειροπρακτικής εκπαιδευμένος σωστά, εντοπίζει το πρόβλημα και αν η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη, τότε επεμβαίνει για να διορθώσει το υπεξάρθρημα που δημιούργησε το πρόβλημα αυτό και φυσικά επηρεάζει τη ΖΩΤΙΚΗ ΝΕΥΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ να μεταφερθεί στο υπόλοιπο σώμα. Αν κρατάμε τη Σ.Σ σε μια σωστή κατάσταση θ’ απολαμβάνουμε και καλή υγεία.

Συνήθως τα προβλήματα που ασχολείται η επιστήμη της Χειροπρακτικής είναι μυοσκελετικά, αυτό δε σημαίνει ότι δε βοηθά το σώμα μας σε άλλα τυχόν προβλήματα που ίσως να υπάρχουν.    Όταν η Σ.Σ λειτουργεί σωστά και δεν πιέζεται κανένα νεύρο τότε όλα τα συστήματα λειτουργούν καλά και έχουμε  υγεία, αν το σώμα δε λειτουργεί καλά, τότε είμαστε άρρωστοι.

Χρόνια τώρα επικρατούσε η αντίληψη ότι, το σώμα πρέπει να εξετάζεται απο διάφορες ειδικότητες για ευνόητους λόγους, γιατί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ένας ειδικός σε ένα τομέα και όλες τις άλλες ειδικότητες αρκετά. Έτσι έχουμε καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους κ.α.. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές παραβλέπεται ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας αλληλένδετος και αλληλεξάρτητος οργανισμός. Τα διάφορα τμήματα του σώματος μας δεν λειτουργούν χώρια απο τα άλλα τμήματα. Όταν ένα τμημα έχει πρόβλημα, όλος ο οργανισμός επηρεάζεται. Άν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οι τοξίνες που θα έπρεπε να αποβληθούν απο το σύστημά μας και δεν μπόρεσαν, θα δηλητηριάσουν όλο το σώμα μας. Τα συμπτώματα ίσως να μην γίνονται αντιληπτά πάντα, όμως όλο το σώμα επηρεάζεται. Παρομοίως αν η λειτουργία του στομάχου δεν είναι σωστή, όλος ο οργανισμός θα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα. Ο αντικειμενικός στόχος ενός Χειροπράκτη, είναι να βρεί την πραγματική αιτία που το σώμα δεν λειτουργεί σωστά και να τη διορθώσει στα πλαίσια που έχει εκπεδευτεί, κι όχι ν’ ασχολείται με τα συμπτώματα.

Όσοι έχουν μελετήσει το ανθρώπινο σώμα συμφωνούν ότι είναι ένας φανταστικός οργανισμός, είναι ικανός να δημιουργεί ζωντανούς ιστούς, αδρεναλίνη, ινσουλίνη, κορτιζόνη και άπειρες άλλες χημικές ουσίες.. μέσα απ’τις τροφές που καταναλώνουμε. Συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μια συντονιστική αρχή μεσα στο σώμα μας που αναφερόμασετε σ’ αυτή ως ενυπάρχουσα ευφυϊα του σώματος και την έχουμε απ’ την πρώτη στιγμή της σύλληψής μας, είναι συμφυή. Το ανθρώπινο σώμα είναι το πιο οργανομένο σύστημα που υπάρχει στον κόσμο, 25-30 τετράκις  εκατομύρια κύτταρα συνεργάζονται. Είναι λογικό να συμπεραίνουμε ότι υπάρχει αυτή η συμφυή - ενυπάρχουσα ευφυϊα.

Δε χρειάζεται να δείξουμε στο σώμα μας πως να λειτουργεί. Ένα νεογέννητο για παράδειγμα δε γνωρίζει τίποτα για την καρδιά του και όμως δουλεύει άψογα, όπως του πιο ειδικού που γνωρίζει τα πάντα γι’ αυτή.

Υπάρχουν άπειρα ονόματα για αύτη την αρχή που κατέχει το σώμα μας ...σοφία του σώματος - μητέρα φύση... Ό, τι όνομα και να δώσουμε δεν αλλάζει κάτι, υπάρχει, το αναγνωρίζουμε. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που αυτή η αρχή υπάρχει γιατί είναι το Α- Ω στη ζωή μας, έχει την ευθύνη να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας και ευτυχώς που δεν στηριζόμαστε στο εκπαιδευμένο ξεχασιάρικο μυαλό μας.Είναι αυτή η ενυπάρχουσα εφυία που ελέγχει τη σωστή λειτουργία του σώματος μας απο την ώρα που θα γεννηθούμε μέχρι την ώρα που θα πεθάνουμε. Είναι τέλεια και ανίκανη να κάνει λάθος.

Έτσι το ερώτημα γεννιέται: « Γιατί τα σώματά μας δυσλειτουργούν και δεν δουλεύουν σωστά;» Ας πάρουμε για παράδειγμα την τηλεφωνική επικοινωνία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με όλον τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά, το ίδιο και στο σώμα μας, αυτή η ενυπάρχουσα ευφυϊα , είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία μέσα μας συντονίζει και ελέγχει τη λειτουργία όλων αυτών των κυττάρων που ονομάζεται: ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Αποτελείται απ’ τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και εκατομμύρια νεύρα που αν τα βάλουμε σε μια ευθεία, σχηματίζουν χιλιόμετρα και είναι σαν λεπτό σύρμα που είναι χιλιάδες φορές λεπτότερα απο μια τρίχα και  που φτάνουν σε κάθε όργανο, κάθε ιστό, κάθε κύτταρο. Το επικοινωνιακό αυτό σύστημα, είναι το πιο σύγχρονο απο κάθε σύγχρονο υπολογιστή. Είναι μικρό σαν δυο γροθιές μαζί. Ο άνθρωπος ανέκαθεν γνώριζε τη σπουδαιότητα του νευρικού συστήματος. Ότι αν ενοχληθεί (πιεστεί) μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία και θάνατο. Εκεί στηρίζεται και ο θάνατος με απαγχονισμό και ηλεκτροπληξία.

Ο εγκέφαλος, προστατεύεται απο τα οστά του κρανίου και ο νωτιαίος μυελός απο την σπονδυλική στήλη. Όταν τα οστά της Σ. Σ  υποστούν υπερξάρθημα ή σπονδυλολίσθηση, τότε επηρεάζεται η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και σαν αποτέλεσμα το σώμα δεν θα λειτουργεί σωστά και θα νοσεί. Σκοπός του Χειροπράκτη είναι να ανατάξει τους σπονδύλους στη σωστή τους θέση, αφαιρώντας έτσι την πίεση απο τα νεύρα, για να είναι ελεύθερη η δίοδος της νευρικής ενέργειας και πάλι, σε κάθε σημείο του σώματος για να λειτουργεί σωστά. Το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και να διατηρείται υγιές. Φυσικά λαμβάνοντας υπ’όψιν κάποιους ίσως φυσικούς περιορισμούς της ύλης.

Η ερώτηση ίσως παραμένει, δηλαδή- που βοηθάει η Χειροπρακτική; Η απάντηση είναι απλή.. Ο Χειροπράκτης με τις ανατάξεις βοηθάει το σώμα να βρεί τον υγιή ρυθμό του. Μόνο το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του γιατί μπορεί να αναπαράγει υγιή ιστό και αντικαθιστά συνεχώς τα φθαρμένα κύτταρα. Ένα ερυθρό αιμοσφαίριο για παράδειγμα ζει γύρω στις 120 μέρες και μετά αντικαθίστατε απο καινούριο. Τα κύτταρα του δέματος αντικαθιστούνται ακόμη πιο γρήγορα. Μόνο ένας ζωντανός οργανισμός, έχει την ικανότητα αυτή . Η δουλειά του Χειροπράκτη, είναι να ανοίξει τις γραμμές της επικοινωνίας ώστε το σώμα να αυτοθεραπευτεί. Άλλη ερώτηση που συνήθως γεννιέται είναι τι προβλήματα μπορεί το σώμα να αυτοθεραπεύσει.. η απάντηση είναι σχεδόν τα πάντα. Υπάρχουν άνθρωποι που επισκέπτοναι έναν Χειροπράκτη που τελικά όμως ξεπέρασαν το σημείο όπου το σώμα τους είχε την ικανότητα να αυτοθεραπευτεί. Κάθε άτομο άσχετα με το τι πρόβλημα ή τι ασθένεια έχει, μπορεί να έχει περάσει τα όρια της αυτοθεραπείας και να μην μπορεί να επανέλθει ,γιατί το σώμα περιορίζεται απο τα όρια της ύλης, καθώς επίσης και απ’ τον χρόνο. Η δημιουργία ενός ζωντανού ιστού, άσχετα αν είναι στην εμβρυϊκή ανάπτυξη ή σε θεραπεία, ένα καταπονημένο σώμα χρειάζεται χρόνο και δεν μπορεί να πιεστεί. Αν το άτομο, έχει ξεπεράσει τα όρια της ύλης, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, ίσως είναι αναγκαία για να ανακουφιστεί ή ακόμη και να κρατηθεί στη ζωή. Απόφαση που θα παρθεί απ’ τους θεράποντες ιατρούς του, κατόπιν εξετάσεων.

Η ευθύνη του Δρ.Χειροπρακτικής, είναι να διορθώσει τα υπερξαρθήματα για να μπορεί το σώμα να έχει τη δυνατότητα να ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ και έτσι να διατηρείται σε μια κατάσταση υγείας.

 

Επιστροφή