Η πρώτη επίσκεψη στον χειροπράκτη

Ίσως να έχετε την περιέργεια για το τι θα συμβεί κατά την πρώτη επίσκεψή σας στο χώρο μας , τι κάνουμε σαν Χειροπράκτες και τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή.

Το πρώτο πράγμα μετά την γνωριμία μας, είναι η λήψη πληροφοριών που κρίνουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της φύσης και της σοβαρότητας του προβλήματος σας. Οι ερωτήσεις που θα σας απευθυνθούν ίσως να μην αφορούν μόνο το συγκεκριμένο πρόβλημα στο οποίο οφείλεται η επίσκεψη σας , αλλά και γενικά την υγεία σας. Μερικές από αυτές ίσως σας φανούν άσχετες με το πρόβλημά σας, αλλά πιθανόν να μην είναι. Το αντίθετο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εικόνα της υγείας σας και των τυχόν καταπονήσεων που έχει υποστεί. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ασχολείται η επιστήμη της Χειροπρακτικής, είναι ολιστική. Η απόκτηση μίας σφαιρικής άποψης του προβλήματος είναι ένας βασικός στόχος μας ώστε να αποφασίσουμε αν είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε. Οι πληροφορίες που θα λάβουμε παραμένουν εμπιστευτικές και κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτές χωρίς την δική σας άδεια.

Μετά την συγκέντρωση των λεπτομερειών του προβλήματός σας, ο Χειροπράκτης θα προχωρήσει σε μια ανάλυση - εκτίμηση της λειτουργικότητας της ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, του ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ και μυοσκελετικού σας συστήματος. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης γίνεται ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών αρθρώσεων. Υποβάλλουμε τις αρθρώσεις σε κινήσεις έντως των ορίων τους, για να εντωπίσουμε αν υπάρχουν παρεκτοπίσεις/ΥΠΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ σπονδύλων, μυϊκές συσπάσεις και τυχόν ασκούμενη πίεση σε κάποιο νεύρο. Θα αποκτήσουμε έτσι μια εικόνα της λειτουργικής κατάστασης των διαφόρων τμημάτων του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος, την επίδραση τυχόν μηχανικών δυσλειτουργιών πάνω στο νευρικό σύστημα, αλλά και για την ύπαρξη άλλων προβλημάτων που μπορεί να συνδέονται με αυτές. Διαθέτουμε επίσης ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό Χειροπρακτικής που θα μας καθοδηγήσουν στην εύρεση σπονδυλικών υπεξαρθρημάτων και στην ανάλυση στάσης και κίνησης. Τέλος, θα πληροφορηθείτε για την εκτίμησή του και για το κατά πόσο αυτές οι μηχανικές δυσλειτουργίες μπορεί να σχετίζονται με το πρόβλημά σας.

 

Η χρήση των απεικονιστικών μέσων

Οι πιο πολλοί ασθενείς φέρνουν μαζί τους ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες ή άλλες ιατρικές εξετάσεις, που έχουν κάνει. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μας επιτρέπουν έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, έτσι ώστε να είμαστε ακριβείς στην εκτίμησή μας. Επειδή όμως τέτοιες εξετάσεις μπορεί να επιβαρύνουν με ακτινοβολία το σώμα, μην αποφασίζετε μόνοι σας για την αναγκαιότητα τους, αλλά αποταθείτε σε κάποιον ειδικό. Συνήθως, οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες σε ασθενείς που προέρχονται από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό, σε γηραιότερους ασθενείς που μπορεί να υπάρχει η υποψία κάποιας οστικής εκφύλισης ή βλάβης, σε ασθενείς με κάποια ιδιαίτερα κλινικά ευρήματα και επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

 

Η πρώτη συνεδρία

Μετά από την αρχική μας εκτίμηση, μπορεί να ξεκινήσει η αγωγή, εκτός κι αν χρειάζεται διαφορετικός ή επιπλέον έλεγχος, από κάποιο άλλο φορέα υγείας.

Πριν από την έναρξη της αγωγής, ο Χειροπράκτης σας θα σας αναφέρει τα αποτελέσματα της δικής του εκτίμησης και θα σας αναλύσει την κατάσταση. Στη συνέχεια θα σας πει τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή της. Μην φοβάστε να μας κάνετε ερωτήσεις αν κάτι δεν καταλαβαίνετε. Σε αυτό το σημείο θα σας ξεκαθαριστεί και ο δικός σας ρόλος, γιατί ίσως πρέπει και εσείς να βοηθήσετε. Ο Χειροπράκτης θα σας κάνει κάποιες συστάσεις, που σίγουρα θα συνδράμουν σε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτές οι συστάσεις μπορεί να αναφέρονται στον τρόπο ζωής σας, σε κάποιες συνήθειές σας ή να είναι κάποιες ασκήσεις. Προσπαθήστε να σημειώσετε και να τηρήσετε όσες περισσότερες μπορείτε, γιατί έτσι συμβάλετε αρκετά στην γρηγορότερη και καλύτερη αποκατάσταση του προβλήματος σας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της απόκτησης της ισορροπίας της υγείας σας εξαρτάται καθαρά από εσάς, γι αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές και τις συστάσεις μας σας σωστά και προσεκτικά.

Επίσης θα σας δοθούν και κάποιες συμβουλές που αφορούν την μελλοντική φροντίδα του προβλήματός σας. Είναι πολύ πιθανόν να σας συμβουλέψουμε να κάνετε κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες στο μέλλον. Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο σε ασθενείς με βαρείς τραυματισμούς ή σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα στις αρθρώσεις τους και στο νεύρο-μυϊκό τους σύστημα.

 

Τι να περιμένω κατά την διάρκεια της συνεδρίας;

Ο Χειροπράκτης χρησιμοποιεί σαν εργαλεία τα χέρια του και σαν μέσο θεραπείας την ΑΝΑΤΑΞΗ. Η ανάταξη είναι ένας γρήγορος και επιδέξιος διορθωτικός χειρισμός που γίνεται με συγκεκριμένο μέρος του χεριού, με ελεγχόμενη δύναμη και συγκεκριμένη την κατευθυνσή της και εφαρμόζεται σε συγκεκριμένο ανατομικό στοιχείο της υπεξαρθρωμένης/ μερικώς παρεκτοπισμένης άρθρωσης. Η ανάταξη έχει σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση της άρθρωσης με σκοπό την απελευθέρωση του νευρικού ιστού που προκαλεί τα συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές κατά την ανάταξη ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος από την άρθρωση. Ο αρθρικός ήχος προκαλείται από κάποιες φυσαλίδες αερίων (κυρίως διοξείδιο του Αζώτου και Άνθρακα) που ελευθερώνονται μέσα στο υγρό της άρθρωσης, καθώς η ανάταξη δημιουργεί συνθήκες χαμηλής πίεσης.

Οι χειρισμοί μπορεί να εφαρμοστούν όχι μόνο στη σπονδυλική στήλη, όσο και σε περιφερικές αρθρώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος του προβλήματος.

Γενικά, η Χειροπρακτική και οι συγκεκριμένες ανατάξεις δεν δημιουργεί πόνο. Αντιθέτως παρέχουν ένα συναίσθημα εφορίας και ανακούφισης. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει κάποια παροδική ενόχληση μετά από τις πρώτες συνεδρίες, μην ανησυχήσετε. Στην οξεία φάση όλα είναι πιο ευαίσθητα και το σώμα θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί στις αλλαγές που επέρχονται με τις ανατάξεις/διορθώσεις.

Θα σας συμβουλεύσουμε για τη σωστή χρήση πάγου και ζέστης, για την κατάλληλη μορφή άσκησης και την ανάγκη να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις στις καθημερινές σας δραστηριότητες, προκειμένου να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Συζητήστε με το Χειροπράκτη σας αναλυτικά για την αξία όλων αυτών των μέσων και μην είστε αμελείς στη φροντίδα του εαυτού σας.

 

Μήπως υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν σε κάθε ιατρική παρέμβαση. Γενικά, με την Χειροπρακτική οι κίνδυνοι και οι πιθανές αντιδράσεις του σώματός σας είναι αμελητέοι. Βέβαια, δεν υπάρχουν ‘μαγικές θεραπείες’ και τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να υποχωρήσουν.

Η θεραπεία χρειάζεται χρόνο και υπομονή!

Στις πρώτες συνεδρίες, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιοι ασθενείς να αισθάνονται μια μικρή ενόχληση στην περιοχή που υποβλήθηκε σε χειρισμούς. Ίσως να υπάρχει κάποιο αίσθημα βάρους ή και κάποιος μικρός ερεθισμός. Προβλήματα που αφορούν τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης μπορεί να τα αισθανθείτε πιο έντονα τις πρώτες φορές, και γενικά όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή μπορεί να νιώσετε ότι αρχικά χειροτερεύετε. Μπορεί να νιώσετε πως υπάρχει έξαρση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά.

Φανταστείτε την παθούσα περιοχή σαν ένα μολυσμένο τραύμα/πληγή που χρειάζεται να καθαριστεί με απόξεση και να απολυμανθεί με κάποιο μέσο. Αυτό το μέσο ίσως να προκαλέσει μία αντιδραστική φλεγμονή στην περιοχή αυτή ώστε να μην μολυνθεί περεταίρω και έλθει η επούλωση του τραύματος.

Γενικότερα, δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες ιδιαίτερες παρενέργειες με την Χειροπρακτική αγωγή. Αντίθετα, οι τελευταίες έρευνες κατατάσσουν την Χειροπρακτική ανάμεσα στις πιο ασφαλείς μεθόδους.

 

Επιστροφή