Εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης

Όλοι θέλουμε να έχουμε υγεία και να είμαστε ευτυχισμένοι. Ένα μεγάλο μέρος της υγείας μας εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία της σπονδυλικής μας στήλης και του νευρικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η σπονδυλική στήλη αρχίζει να εκφυλίζεται και να χάνει τη σωστή και καλή λειτουργία της. Όταν μιλάμε για εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης, αναφερόμαστε στα σώματα των σπονδύλων, στις αποφυσιακές σπονδυλικές αρθρώσεις, στους συνδέσμους, στους μύες, στους τένοντες και στους τριγύρω ιστούς. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, μπορούν να παρουσιαστούν λόγω ηλικίας, λόγω επαναλαμβανόμενης λάθος κίνησης και στάσης και  γενικότερα κακής χρήσης της σπονδυλικής στήλης, μετά από κάποιο ατύχημα, λόγω παθολογικής αιτίας (π. χ. ψωριασικής αρθρίτιδα), λόγω κληρονομικών σκελετικών ανωμαλιών, καθώς και με τη χρόνια  παραμένουσα υπεξάρθρωση των σπονδύλων.

Τι σημαίνει υπεξάρθρωση; Η εξάρθρωση της άρθρωσης μέσα στο χώρο της άρθρωσης. Οι σπόνδυλοι εκτοπίζονται μερικώς από την κανονική τους θέση, με αποτέλεσμα να ερεθίζουν τα νεύρα που εκφύονται από τα σπονδυλικά τρήματα. Συνεπακόλουθα, η μορφολογία των οστών αλλάζει, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι παραμορφώνονται, φουσκώνουν ή συρρικνώνονται, οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες, οι σύνδεσμοι γίνονται πιο ευπαθείς, οι μύες και οι τένοντες σκληραίνουν. Η σπονδυλική στήλη χάνει την ισορροπία, την ελαστικότητα, τη σταθερότητα και τη δύναμή της, καθώς επηρρεάζεται ολόκληρη η σπονδυλική στήλη, οι μηχανισμοί κίνησης και αίσθησης υπόκεινται σε πόνο και φθορά.

Ο εκφυλισμός μειώνει την ικανότητα προσαρμογής στις πιέσεις της ζωής, μειώνει το ύψος, καθώς η σπονδυλική στήλη συρρικνώνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι χάνουν ύψος καθώς μεγαλώνουν, αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά στα 65 τους  βρίσκουν ότι έχουν χάσει πόντους από το ύψος τους, και βέβαια όχι!!! Η μείωση του ύψους είναι σιωπηλή, αργή, μεθοδική και μπορεί να έχει ξεκινήσει από την ηλικία των 25- 30 ετών. Σε αρκετές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν είναι αμέσως επικίνδυνο, το πρόβλημα όμως καιροφυλακτεί και πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως για να μην εξελιχθεί.

Άλλη αιτία εκφυλισμού είναι η κακή διατροφή. Όταν υπαρχουν υποσιτιζόμενοι ιστοί, προκαλούνται διάφορα προβλήματα όπως οστεοπόρωση, ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία ή άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως αγκυλοποιητική σπονδυλίτις, ψωριασική ή ρευματοειδή αθρίτιδα, νεοπλασίες, σχηματισμός οστεοφύτων κ. α.

Ο εκφυλισμός έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στα σπονδυλικά σώματα, τις αποφύσεις των σπονδύλων και τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις (z-joints). Τα οστεόφυτα που δημιουργούνται στο πίσω μέρος του σπονδυλικού σώματος μπορεί να επεκταθούν μέσα στα τρήματα του συγκεκριμένου σπονδύλου όπου εκβάλει η νευρική ρίζα, να την πιέσουν και να προκαλέσουν έτσι πόνο και αλλοίωση  της αίσθησης. Επίσης, επηρεάζονται οι ανάντεις και κατάντεις αποφύσεις των σπονδύλων, επέρχονται αλλοιώσεις, οίδημα του θύλακος των αρθρώσεων και των συγγενών συνδέσμων. Τα μεσοσπονδύλια τρήματα στενεύουν και κατ’ επέκταση δημιουργούνται επιπλέον πιέσεις επί των εξερχομένων νευρικών ριζών. Πολλές φορές επηρρεάζεται ακόμα και η χημεία του σώματος και τα εσωτερικά όργανα που νευρώνονται από τα συγκεκριμένα νεύρα, καθώς συνεχίζεται ο εκφυλισμός.

Εξ’ αιτίας των πιέσεων αυτών, μερικά από τα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας είναι ότι ο πόνος ξεκινά βράδυ και το πρωί είναι δύσκολη η έγερσης από το κρεβάτι, μετά όμως από λίγη κίνηση ο πόνος μαλακώνει ή φεύγει και το σώμα, καθώς και η σπονδυλική στήλη κινείται πιο άνετα. Άλλα συμπτώματα είναι η ισχιαλγία, η οσφυαλγία, το αυχενικό συνδρομο, οι μεσοπλεύριες νευραλγίες κ. α. Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζονται ως επώδυνα περιστατικά. Εμφανίζονται αρχικά σα μικρές συχνές ενοχλήσεις, εκτός αν συνδυάζονται και με άλλα προβλήματα.Οι κινήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως κάμψη, έκταση, στροφή είναι περιορισμένες και επώδυνες όταν εκτελούνται σε μεγάλο βαθμό.

Οι φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, τα διαστήματα που κατέχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι κινήσεις που εκτελούν οι ζυγοαποφυσιακές σπονδυλικές αρθρώσεις, η ελαστικότητα που έχουν οι σύνδεσμοι και η ζωτικότητα του μυϊκού συστήματος επηρεάζονται κατά στάδια ως εξής:

Οι υπεξαρθρώσεις είναι ο τρόπος που το σώμα αντιδρά στις λαθεμένες λειτουργείες των σπονδυλικών αρθρώσεων. Με τον έγκαιρο εντοπισμό και τη σωστή χειροπρακτική αγωγή έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι καθυστερεί, σταματά ή ακόμη επανέρχεται η σωστή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης αν είναι στα αρχικά στάδια του εκφυλισμού.

Η Χειροπρακτική ασχολείται με τη σχέση της δομής της σπονδυλικής στήλης και τη λειτουργία κυρίως του νευρικού συστήματος, γιατί η σχέση αυτή επηρεάζει την επαναφορά και διατήρηση της υγείας. Σκοπός είναι η επαναφορά της σωστής λειτουργίας στο κινητικό σύστημα.

Ένα σωστό πρόγραμμα ελέγχου της σπονδυλικής στήλης με την κατάλληλη χειροπρακτική αγωγή, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, άσκηση και προσωπική υγιεινή, σας αγκαλιάζει και σας βοηθά να απολαύσετε μία πληρέστερη ζωή. Ζητήστε τη συμβολή ενός ανεγνωρισμένου Δρ. Χειροπρακτικής να σας βοηθήσει και να σας εντάξει σ’ ένα πρόγραμμα που είναι ανάλογο με την ηλικία σας, τη φυσική σας κατάσταση, το πρόβλημα σας και τον τροπο ζωής σας.

 

Επιστροφή