Αυτόνομο νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα είναι γνωστό ότι είναι  εκείνο που ελέγχει, ρυθμίζει και συντονίζει όλες τις λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος. Είναι το σύστημα που με την βοήθεια των πέντε αισθητήριων οργάνων μας, δηλαδή  των ματιών, της μύτης, της γλώσσας, των αυτιών και του δέρματος, μας δίνει την ικανότητα να νοιώθουμε, να αντιλαμβανόμαστε και να αντιδρούμε στο περιβάλλον μας κάτι που είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για τη φυσιολογική μας διαβίωση και εξέλιξη.  Μην ξεχνάμε ότι είναι επίσης και η έδρα όλων των ψυχικών μας λειτουργιών.

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και  νωτιαίο μυελό και το περιφερικό νευρικό σύστημα, που περιλαμβάνει το εκούσιο και αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το εκούσιο αποτελείται από το αισθητικό και κινητικό νευρικό σύστημα και το αυτόνομο από το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει όλες τις αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού μας, ελέγχει όλα τα ζωτικά μας όργανα, τους λείους μύες τον καρδιακό μυ τους εξωκρινείς  και ιδρωτοποιούς αδένες τα τριχοθυλάκια, λειτουργίες όπως την αναπνοή, την πέψη, τις διάφορες σπλαχνικές λειτουργίες, τους ενδοκρινείς αδένες, την κυκλοφορία του αίματος κ.α.  Έχει σημαντικό ρόλο  γιατί εκούσια και υποσυνείδητα  βοηθά τον εγκέφαλο, τον απαλλάσσει από περιττό και μη δημιουργικό  έργο, αφήνοντας του χρόνο για να αφοσιωθεί στο παραγωγικό έργο της διανόησης και  της κουλτούρας. Αν δεν λειτουργούσε έτσι το αυτόνομο νευρικό σύστημα, δεν θα υπήρχε το επίπεδο εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας που ζει.
Η δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος είναι διεγερτική, φέρνει το σώμα σε εγρήγορση και του δίνει την δυνατότητα για ανάληψη έντονης δραστηριότητας, προετοιμάζει τον οργανισμό να αντιδράσει στις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζει με ΠΑΛΗ, η ΦΥΓΗ. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα πάλι καταστέλλει τις λειτουργίες, για να επανέλθει ισορροπία μετά το τέλος της ΠΑΛΗΣ, η ΦΥΓΗΣ.

Όταν υπάρχει έντονο άγχος, τα επινεφρίδια εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που επηρεάζουν άμεσα το  συμπαθητικό νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση διάφορες λειτουργίες όπως: 

  1. αύξηση του καρδιακού παλμού,
  2. διάταση των βρογχιολίων,
  3. αύξηση παροχής αίματος,
  4. σύσπαση των αγγείων του δέρματος,
  5. διαστολή των αγγείων των μυών,
  6. διαστολή της κόρης του ματιού,
  7. αναστολή των κινήσεων του εντέρου,
  8. αναστολή στύσης και οργασμού,
  9. ανόρθωση τριχών. Ελέγχει την τροφοδοσία των μυών με αίμα. Επίσης η πέψη δεν γίνεται σωστά και επόμενο είναι να μην απορροφούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα επηρεάζει τις ίδιες ακριβώς  λειτουργίες με αντίθετο ακριβώς τρόπο,  δηλαδή λειτουργεί κατασταλτικά στα διάφορα συστήματα που διεγείρονται για διάφορες αιτίες από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Επίσης διεγείρει και  ενεργοποιεί το αναπαραγωγικό, το ανοσοποιητικό και πεπτικό μας σύστημα,  ελέγχει ακόμα και τη λειτουργία της ούρησης.
Αν το άγχος συνεχιστεί  για αρκετό χρονικό διάστημα, η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος οδηγεί σε μείωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και γινόμαστε ευάλωτοι σε παθογόνους οργανισμούς, με κατάληξη την αρρώστια. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι άτομα που υπόκεινται σε χειροπρακτική αγωγή δεν προσβάλλονται εύκολα από κρυολογήματα και γρίπη.
Είναι σημαντικά και τα δύο τμήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος γιατί μέσω των μηχανισμών ανάδρασης, το ένα συμπληρώνει το άλλο και διατηρεί ο οργανισμός μας την ομοιόσταση του και σωστά αποκαλούνται το ένα τροφοτροπικό και το άλλο εργοτροπικό.


Τι μπορεί να προσφέρει η χειροπρακτική ανάταξη στο αυτόνομο νευρικό σύστημα

  1. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χειροπρακτική ανάταξη επηρεάζει άμεσα το αυτόνομο νευρικό σύστημα και φυσικά ανακουφίζει από τον πόνο. Τα άτομα που βρίσκονται σε χειροπρακτική αγωγή έχουν παρουσιάσει βελτίωση στη λειτουργία του αναπνευστικού και  πεπτικού τους συστήματος, στην αρτηριακή τους πίεση κ.α. Η ανάταξη βοηθά το αυτόνομο νευρικό σύστημα που συμμετέχει  στη  διατήρηση της εσωτερικής ομοιόστασης του οργανισμού, καθώς και στην επικοινωνία και λειτουργία με το περιβάλλον, όπως επίσης  στη συμπεριφορά μας. Η δυσλειτουργία του μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και κακή ποιότητα ζωής.
  2. Προσφέρει καλύτερη ισορροπία και στάση σώματος και βελτιώνει το χρόνο αντίδρασης στην επικοινωνία με την παρεγκεφαλίδα από τις σπονδυλικές αρθρώσεις. Αυτό γίνεται γιατί ο νωτιαίος μυελός μεταφέρει μηνύματα από τα νεύρα που εκβάλλουν από τις σπονδυλικές αρθρώσεις στην παρεγκεφαλίδα. Στην πορεία λοιπόν των νευρικών ερεθισμάτων προς τον εγκέφαλο  μεταφέρονται πληροφορίες από την περιφέρεια προς το κέντρο, ή εντολές από το κέντρο προς την περιφέρεια και σε συνδυασμό με τη λειτουργία του εσωτερικού μέσου αυτιού, επηρεάζεται η ισορροπία και  η στάση του σώματος. Όταν υπάρχουν προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα δημιουργούνται υπεξαρθρήματα που προκαλούν πιέσεις στα σπονδυλικά νεύρα, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα στο νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια στην παρεγκεφαλίδα. Με την ανάλογη ανάταξη επαναφέρουμε τη σωστή λειτουργία των σπονδυλικών αρθρώσεων και φυσικά των νεύρων και έτσι μεταφέρονται τα μηνύματα και οι εντολές ελεύθερα.
  3. Βελτιώνει την κίνηση των αρθρώσεων επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την ενυδάτωση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και της αρθρικής κάψας ,  μειώνει  επίσης τον κίνδυνο εκφυλισμού  και τραυματισμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των διάφορων δραστηριοτήτων τους, δεν χρησιμοποιούν σωστά- ομοιόμορφα τους μύες και τις αρθρώσεις τους. Άτομα που κάθονται σε ένα γραφείο ή μπροστά σ’ έναν υπολογιστή, που σηκώνουν βάρη, που οδηγούν πολλές ώρες, που κάνουν διάφορα αθλήματα και καταπονούν τη σπονδυλική τους στήλη, με μαθηματική ακρίβεια θα παρουσιάσουν πρόβλημα.  Όταν οι λάθος κινήσεις επαναλαμβάνονται, με την πάροδο του χρόνου προδιαθέτουν το σώμα τους να δημιουργήσει υπεξάρθρημα. Παρουσιάζονται μυϊκές συσπάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στους μύες, που κατ’ επέκταση θα οδηγήσουν σε τραυματισμό ή κάποια δυσλειτουργία στις διάφορες αρθρώσεις κι’ αν  είναι στη σπονδυλική στήλη, θα επηρεαστούν και τα σπονδυλικά νεύρα.
  4. Σε μελέτες που έγιναν σε ποδοσφαιριστές και άλλους αθλητές που υπόκειντο σε χειροπρακτική αγωγή διαπίστωσαν ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις, λιγότερα διαστρέμματα και θλάσεις και πολύ γρήγορη ανάρρωση όσοι παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα.
  5. Οι ανατάξεις έχουν ρυθμιστική επίδραση στην  ισορροπία των νευροδιαβιβαστών και στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυμάτων που ελέγχουν τον τρόπο σκέψης, αίσθησης και συμπεριφοράς μας. Διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου μας όπως ο υποθάλαμος, η αμυγδαλή, η μέλαινα ουσία συνεργάζονται για να βοηθήσουν να ισορροπήσουν και να ρυθμίσουν την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που είναι οι χημικοί αγγελιαφόροι που ελέγχουν το μυαλό μας. Αν υπάρχει διαταραχή στους νευροδιαβιβαστές μπορεί να μας οδηγήσει σε διάφορες καταστάσεις όπως κατάθλιψη, ψυχαναγκαστικές διαταραχές, άγχος, εθισμούς κ.α. Έχουν ελέγξει  τα κύματα του εγκεφάλου πριν και μετά τη χειροπρακτική ανάταξη και έχουν παρατηρήσει ότι μετά την ανάταξη,  ρυθμίζονται και επανέρχονται στο φυσιολογικό τους τα « α» κύματα του εγκεφάλου και  επίσης αυξάνονται όταν χρησιμοποιούνται τεχνικές χαλάρωσης.
  6. Βοηθάει ευεργετικά και την προχωρημένη εγκυμοσύνη! Υπάρχουν  τεχνικές όπως η <<Webster technique>>, που χρησιμοποιείται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη,   είναι  μια ήπια  τεχνική και έχει να κάνει με προβλήματα που μπορεί να παρουσιασθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που έχουν να κάνουν με τη θέση του εμβρύου. Η τεχνική αυτή προσπαθεί να εξισορροπήσει  τη λεκάνη και να μειώσει την πίεση που ασκείται στους συνδέσμους, που ενώνουν τη λεκάνη με την μήτρα βοηθώντας το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση για τον τοκετό. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι βοηθά  για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης και μειώνει το χρόνο του τοκετού.
  7. Επιστημονική έρευνα! Το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, πέρα από τη συναγωνιστική ή ανταγωνιστική τους δράση, παρατήρησαν κάποιοι ερευνητές ότι η λειτουργία ιδιαίτερα του συμπαθητικού   επηρεάζεται και εξαρτάται  από  γνωστικές ή νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, ότι δηλαδή το αυτόνομο νευρικό σύστημα δεν είναι απολύτως αυτόνομο και ότι ο εγκέφαλος μέσω της νοητικής λειτουργίας μπορεί να παρέμβει στο έργο του. Σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων και για τον έλεγχο του άγχους ασχολείται και η βιοανάδραση.
  8. Θετικά συναισθήματα ωφελούν τη θεραπεία! Πριν λίγο καιρό κτυπά το τηλέφωνο και ακούω μια  πονεμένη φωνή. _ Σας παρακαλώ αν μπορείτε βοηθήστε με, χειρουργήθηκα δύο φορές στη σπονδυλική στήλη για δισκοπάθεια, πήγα καλά για λίγους μήνες αλλά τώρα άρχισα πάλι να  πονώ και συνεχίζει…..<< τι να κάνω είμαι ξαπλωμένη σ’ ένα καναπέ και είμαι απελπισμένη….. σας παρακαλώ μια ερώτηση ακόμη.>> _<<  Μήπως  η ανησυχία ο φόβος η ανασφάλεια μου το άγχος μου επηρεάζουν το πρόβλημα μου;>> Με λίγα λόγια αφού είδαμε το πρόβλημα της και την ανακουφίσαμε από τον πόνο, στη συνέχεια τη βοηθήσαμε να ξεπεράσει όσο μπορούσε τα αρνητικά της συναισθήματα για να μπορέσει να έλθει σε μια ισορροπία, στην ομοιόσταση της και να αντιμετωπίσει το σωματικό της πρόβλημα καλύτερα και στα όρια που ήταν δυνατό, και  βέβαια ναι ήταν η απάντηση στο ερώτημα της, το αρνητικό συναίσθημα μπλόκαρε το σώμα. « Αν ένας άνθρωπος αλλάξει τη στάση του απέναντι σ’ ότι του συμβαίνει, με τον καιρό θα μεταβληθεί η ίδια η φύση των γεγονότων που του συμβαίνουν.»

 

Επιστροφή