Ανισοσκελία

Ας αναλύσουμε και να δούμε πιο προσεκτικά πως λειτουργεί η συγκεκριμένη άρθρωση για να έχουμε ισορροπία και φυσικά καλή υγεία.

Ανατομία
Τα δύο οστά της λεκάνης είναι πλατιά και μεγάλα και ονομάζονται ανώνυμα και συνάπτονται μεταξύ τους  στην ηβική σύμφυση μπροστά, και πίσω με το ιερό οστό. Το ιερόν οστό αποτελείται  από την συνοστέωση των  πέντε  ιερών σπονδύλων, από την συνοστέωση αυτή  τα σπονδυλικά τρήματα (οπές) που υπάρχουν,  σχηματίζουν τον ιερό σωλήνα, επίσης στη βάση του ιερού οστού παρατηρούμε Α) το άνω στόμιο του ιερού σωλήνα   που δεξιά και αριστερά του σχηματίζεται η άνω σπονδυλική εντομή που με την απέναντι του τελευταίου οσφυικού σπονδύλου σχηματίζουν το εικοστό  πέμπτο μεσοσπονδύλιο τρήμα (από τα τρήματα εκβάλουν τα νωτιαία νεύρα) και Β) παρατηρούμε επίσης τις μεσοσπονδύλιες εντομές που σχηματίζουν τα πρόσθια και τα οπίσθια ιερά τρήματα από όπου περνούν τα ιερά αγγεία και νεύρα. Η ιερολαγόνια διάρθρωση ενισχύεται από τους παρακάτω συνδέσμους τον πρόσθιο και τους δύο οπίσθιους μακρύ και βραχύ ιερολαγονίους   τους δύο ισχιοιερούς μείζονα και ελάσσονα, το μεσόστεο  ιερολαγόνιο και τον οσφυολαγόνιο σύνδεσμο. Μεγάλη σημασία έχει το ισχιακό τρήμα , από όπου διέρχεται ο απιοειδής μυς, το άνω και κάτω γλουτιαίο νεύρο, η άνω και κάτω γλουτιαία αρτηρία και φλέβα, η έσω αιδοιική  αρτηρία και φλέβα το οπίσθιο μηροδερματικό νεύρο και το ισχιακό.
Στα δύο ανώνυμα οστά εκφύονται ή  καταφύονται  36 μύες, στο κάθε  ήμιση του ιερού οστού 8 μύες και στον κόκκυγα  4 μύες. Για να διατηρηθεί η λεκάνη σε ισορροπία σε σχέση με τον κορμό, θα πρέπει να υπάρχει  μία ισορροπιστική ενέργεια των μυικών  συστημάτων  που προσφύονται κάτω από αυτή, και προσφέρουν την σταθερότητα και το σχήμα της λεκάνης, στην όρθια στάση όσο και στη βάδιση, οι γλουτιαίοι μύες για παράδειγμα  παίζουν μεγάλο ρόλο στην ισορροπία του κορμού. Η  λεκάνη είναι ένα σταθερό κέντρο ισορροπίας και βάδισης και υπεύθυνη για την σωστή κινητικότητα του κορμού, και φυσικά των κάτω άκρων.
Η ιερολαγόνιος άρθρωσης  περιβάλλεται  από πολύ δυνατούς μύες , τους ιερονωτιαίους , τον πλατύ ραχιαίο, τον λαγονοψοιτη, τον μεγάλο γλουτιαίο και τον απιοειδή. Οι μύες αυτοί δεν κινούν την  άρθρωση  γιατί ο μηχανισμός κίνησης  οφείλεται στις κινήσεις των οστών  μετά από μεταβολές που παρουσιάζονται στο υπόλοιπο σώμα, καθώς και από τους ισχιοιερούς τους ιερολαγονίους και τους μεσόστεους συνδέσμους που έχουν ιδιαίτερη μηχανική σημασία.

Χειροπρακτική ανάλυση
  Όταν ο χειροπράκτης  κάνει την ανάλυση του στην σπονδυλική στήλη και συγκεκριμένα στη λεκάνη θα διαπιστώσει  πολλές φορές ότι το ένα πόδι έχει διαφορά μήκους από το άλλο, αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως 1)Ανατομικά κοντό πόδι, όπου επιβάλλεται να γίνει ακτινογραφία σε όρθια θέση για να γίνει η σωστή ανάλυση και μέτρηση για να τοποθετηθεί ειδικό πατάκι στο παπούτσι. 2)Ανατομικά  προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, μεταβατικό σπόνδυλο, ( ιεροποίηση) κ.α. Η  κάθε περίπτωση είναι διαφορετική,  και επηρεάζουν την κλίση που παίρνει η λεκάνη και  συγκεκριμένα τα ισχία και το ιερόν οστό. 3)Μία σύσπαση του απιοειδή μυός. 4)Από μία  μηχανική αιτία, όπως ένα ατύχημα, κτύπημα, ένα χειρουργείο όπως μία δύσκολη αρθροπλαστική επέμβαση, και από πολλές άλλες αιτίες.
Μπορείτε να δείτε αν κάποιος δικός άνθρωπος έχει κοντό πόδι με τον εξής τρόπο. Ξαπλώνει προύμυτα  πάνω στο στομάχι του, με το κεφάλι να κοιτά προς τα κάτω και τα πόδια να εξέχουν από την άκρη του κρεβατιού, τότε πιέζετε ελαφρά τα τακούνια των παπουτσιών προς το κεφάλι, αυτό βοηθά να φύγει η χαλαρότητα που ίσως υπάρχει στους μύες των ποδιών, τότε παρατηρείστε  αν το ένα πόδι είναι πιο κοντό από το άλλο, αν ναι , τότε το πρόβλημα υπάρχει στη πλευρά που είναι το κοντό πόδι.
Επισκεφθείτε  ένα αναγνωρισμένο Χειροπράκτη ο οποίος με την εξειδικευμένη  γνώση που έχει, θα σας ενημερώσει για το πρόβλημα που έχετε ,και θα βοηθήσει στη λύση του όπου φυσικά είναι εφικτό, σε  ορισμένες περιπτώσεις  ίσως με μία συντρέχουσα ιατρική περίθαλψη.
Η υγεία μας είναι σημαντική και εξαρτάται στις περισσότερες φορές από εμάς να την διατηρήσουμε , είναι απαραίτητο  να ακολουθούμε  τις οδηγίες  του Χειροπράκτη μας ή όποιου  άλλου  θεραπευτή έχουμε, όπως επίσης  ένα πρόγραμμα  θεραπευτικών ασκήσεων, πού επισπεύδουν την ανάκτηση της υγείας μας. Την αποφυγή υπερβολικής κάμψης,  όταν ασχολείστε για παράδειγμα στο κήπο,  τις απότομες στροφές,  προσοχή  όταν σηκώνετε ένα βάρος  η πλάτη  να είναι ίσια, το βάρος κοντά στο σώμα και  σηκώνεστε με τα πόδια σας.
  Μπορείτε  να μοιραστείτε την εμπειρία σας με την Χειροπρακτική  με άλλους, ενημερώστε τους για  την σημασία  που έχει η σωστή λειτουργία  της  σπονδυλικής  στήλης και του νευρικού συστήματος  που είναι το κλειδί της υγείας.

 

Επιστροφή